Populaire CMS systemen
De beste en meest gebruikte CMS systemen onder professionele webbeheerders zijn: WordPress, Joomla, Drupal, Typo3 en Contao. En omdat wij ook niet alles kunnen weten, hebben wij ons gespecialiseerd in het bouwen websites in WordPress & Joomla! en daarom zullen we ons in dit artikel beperken tot deze twee systemen.
Websites in verschillende systemen
Laten we maar meteen beginnen om de vele “broodje aap” verhalen die door gladde verkopers gebruikt worden, te ontkrachten.
- “Wordpress websites zijn beter vindbaar in Google”
- “Een Typo3 website heeft een snellere laadtijd dan…”
- “Joomla is een verouderd systeem, dus u moet ons CMS gebruiken…"
Krijgt je iets van bovenstaande strekking te horen is dit complete onzin!
In alle eerlijkheid
Elk CMS-systeem (Content Management System) heeft zijn eigen kracht...
- Maar vindbaarheid in Google heeft NIETS te maken het CMS, maar met de juiste SEO optimalisatie.
- De laadsnelheid is grotendeels afhankelijk van je hosting en aantal MB’s van de pagina.
- En elk CMS-systeem wordt voorduren voorzien van updates.
WordPress
WordPress is momenteel het meest gebruikte & bekendste platform met de meeste gebruikers. Dit komt naar onze mening meer door de goede marketing, dan door doordachte keuzes van de gebruikers, want er zijn genoeg websites die beter met een ander platform gebouw hadden kunnen worden.
WordPress is oorspronkelijk ontworpen als blogsysteem, maar tegenwoordig zijn een heel veel extensies beschikbaar om het als een volledig functioneel contentmanagementsysteem te gebruiken.
Joomla!
Joomla! (echt waar… met uitroepteken) is een uiterst populair CMS systeem en heeft standaard meer toepassingsmogelijkheden dan WordPress. Het systeem is begonnen onder de naam Mambo, wat na verder door ontwikkelen als Joomla! verder is gegaan.
Joomla! wordt door ons al snel aangeraden als er iets complexere eisen zijn aan een website of dat de klant “toekomst plannen heeft” om later verder uit te breiden.
WordPress VS Joomla!
Het grootste verschil zit hem in de beheerdersomgeving en dus vooral de gebruikerservaring voor de beheerder. Aan de voorkant van de website zal de bezoeker niet zien in welk CMS het is gebouwd.
WordPress heeft een zijbalk waar alles wat je installeert te benaderen is doormiddel van een verticaal menu.
Joomla! heeft een horizontaal menu, onderverdeeld in submenu’s (waardoor het ook bij grotere website overzichtelijker blijft)
We gebruiken in beide systemen dezelfde teksteditor, Smartslider en wordt het template met dezelfde tool gebouwd.
Zoals eerder gezegd zijn beide systemen even Google vriendelijk als je de SEO (Search Engine Optimalisation) maar goed inricht. Ook het gebruikersgemak voor beide systemen zijn nagenoeg gelijk en het komt uiteindelijk dus neer op persoonlijke voorkeur, uiteraard rekening houdende met de complexiteit van de website.
Welk verschil is er dan wel?
Naar onze mening (welke gelukkig door meerdere professionals gedeeld wordt), zitten de verschillen vooral in het technische gedeelte… belangrijk voor de webbouwer en uiteindelijk ook voor jouw als klant. Want moeten er aanpassingen gedaan worden of delen aangebouwd worden, kan het aanzienlijk veel tijd schelen als je meteen al met het juiste systeem bent begonnen. En tijd is geld!
Conclusie en globaal advies:
- WordPress is meer geschikt voor kleinere websites of gerichte blog-/nieuws websites.
- Joomla! gebruiken we meer voor de complexere websites omdat deze verder uit te breiden is in functionaliteit en complexiteit.
Nieuwe website nodig?
Bluepoint webdesign verzorgt het design, hosting en onderhoud van je Joomla! en/of WordPress website.
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of bel voor een afspraak 035 700 97 85